ЕНА първа помощ
първа помощ при инфаркт

Как да приложим първа помощ при инфаркт

Едно от най-спешните състояние, при което може да ви се наложи намеса е първа помощ при инфаркт. Сърдечният удар е опасно състояние, от което никой не е застрахован. Да, здравословният начин на живот, ежедневното движение и избягването на стреса намаляват риска от инфаркт, но не го изключват изцяло.

Затова е важно да сме подготвени да отреагираме адекватно, ако се наложи да реагираме бързо и да окажем първа долекарска помощ на човек, който получава инфаркт.

За да приложите правилните стъпки в оказването на първа помощ е важно да разпознавате кога някой получава инфаркт. За целта ще разгледаме главните симптоми при състоянието на сърдечен удар.

Инфарктът може да възникне както при тежки физически натоварвания, така и при покой. Силният и неочакван стрес има голяма роля за получаване на сърдечен удар, за това много хора са повалени от инфаркт, при получаване на лоша новина или след изживян стрес.

Как да разпознаем симптомите на инфаркт

Симптомите при получаване на сърдечен удар остават невидими за околните. Получаващият инфаркт изпитва остра болка в областта на гръдния кош, което е първият и най-осезаем симптом за сърдечен удар. Тази болка се нарича стенокардна и се локализира около сърцето. Тя се получава поради дразнене на нервните в тази област от липсата на кислород.

Болката бързо се разпространява в други области от тялото. По-често това се случва по хода на лявата ръка и засяга отделни части – рамо, китка или длани. При някои хора болката може да се разпространи дори по лицето и да усетят силно неразположение в долната челюст.

Задухът и чувството, че въздухът не стига също са показателни симптоми на инфаркт. В такива моменти получаващият сърдечен удар започва да диша по-бързо с цел да възстанови липсата на кислород. Това води до изпотяване, забързване на пулса, при което човекът започва да изпада в паника.

Наличието на тези симптоми е показателно, че човекът получава сърдечен удар. Ако виждате, че той се държи за сърцето, започва да се изпотява или се оплаква от странна болка в някоя от споменатите области трябва незабавно да се обадите на 112 и да повикате линейка.

Стъпки, по които да окажете първа помощ при инфаркт

Грижата за пострадалия през първите няколко минути след получаването на сърдечен удар са ключови за възстановяването му. Най-важното в такива моменти е да запазите самообладание и хладнокръвие, за да окажете адекватна долекарска помощ.

След като сте повикали бърза помощ може да приложите няколко стъпки, с които да облекчите състоянието на пострадалия.

  • Поставете болния в удобна позиция, докато го успокоявате. Без да извършвате резки движения поставете пострадалия в полулегнала позиция, така че горната част на тялото да е на по-високо.
  • Отстранете дрехите, които оказват натиск върху гърдите и пречат на дишането.
  • Следете пулса и дишането на пострадалия и ако имате възможност мерете кръвното му периодично.
  • Уведомете се дали пострадалия има алергия или непоносимост към определени лекарства.
  • Препоръчва се приема на аспирин. Ако пациентът не е алергичен той трябва да сдъвче таблетка аспирин. Препоръчителната доза е между 250 и 500 мг.
  • Изчакайте до пристигането на линейката и се опитайте максимално да успокоите пострадалия.

Какво се случва в тялото ни при сърдечен удар

Инфарктът представлява некроза на клетките на миокарда. Това води до недостиг на кислород в сърдечния мускул, което както е изключително опасно състояние. Причините за сърдечният удар най-често са запушени от тромбози коронарни артерии, през които преминава кръвта.

Тромбозите се образуват по стените на кръвоносните съдове и наличието им блокира кръвотока към сърцето. Това спира доставката на кислород към най-важният орган в човешкото тяло, а резултатът в много от случаите е фатален.

Много лекари са на мнение, че наличието на рискови фактори увеличава риска от инфаркт. в списъкът на тези фактори са включени тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол и наркотици, високото кръвно, високия холестерол, застоялия начин на живот и нездравословното хранене.

Call Now Button