ЕНА първа помощ
Катастрофа - какво да правим

Как да действаме при евентуална катастрофа

Бързата реакция в случай на катастрофа е от съществено значение. Независимо дали сте участник в пътнотранспортното произшествие, или сте случаен минувач, сте длъжен да направите всичко възможно, за да бъдат пострадалите спасени.

Всяка година автомобилните катастрофи отнемат стотици човешки животи. Въпреки че главните фактори за това са състоянието на пътищата, умението на шофьорите и тяхното състояние, ако сте свидетел на катастрофа, животът на пострадалия може да бъде във вашите ръце.

В тази публикация ще се фокусираме върху това, което трябва да знаете, за да окажете първа помощ при ПТП.

Катастрофа – какво трябва да направим

Няма как да предвидите всичко. Да, подобна тема едва ли е приятна за повечето хора, но е добре да бъдете подготвени за всяка ситуация.

Първото, което трябва да направите, е да проверите здравословното състояние на участниците в катастрофата. Ако са тежко пострадали, веднага повикайте линейка. До момента, в който медицинският екип пристигне, трябва да се погрижите за пострадалите.

В зависимост от травмата трябва да действате по различен начин. В случай на кръвотечение е необходимо възможно най-бързо да спрете притока на кръв. Загубата на кръв при разкъсана артерия е голяма и затова трябва да използвате турникет или гумена тръба, с които да стегнете крайника над раната, за да намалите колкото се може повече кръвотечението.

В случай на ПТП някои травми могат да бъдат много тежки. Ако в тялото на пострадалия е попаднало чуждо тяло като стъкло или метал, не се опитвайте да го извадите. То служи като тапа, която задържа кръвта в кръвоносните съдове. Това, което можете да направите, е да укрепите предмета така, че да не се движи и да не причини допълнителни разкъсвания и травми, докато лекарският екип пристигне.

Ако пострадалият в катастрофата е в безсъзнание, опитайте се да го пренесете на безопасно място. Използвайте помощта на друг човек, за да не рискувате да причините на пострадалия допълнителни травми. Не го дръжте за главата или крайниците.

Когато повиквате линейка, трябва да дадете максимално точна информация, за да може да пристигне по-бързо. Всяка секунда е от значение. Опишете какво се е случило, какви са травмите на пострадалото лице, какви са опасностите. Колкото по-точна информация дадете, толкова бързо ще пристигне линейката. Не затваряйте телефона първи и останете на линия в случай, че е необходима допълнителна информация.

Какво да правите в случай, че вие сте пострадали в катастрофата

Ако вие сте участник в катастрофа, трябва да запазите самообладание и да се опитате да излезете от превозното средство. В случай, че сте блокирани от конструкцията на автомобила и не можете да се евакуирате, изчакайте помощта на други хора или на компетентните органи.

При възникнал пожар се опитайте да го изгасите с пожарогасителя в автомобила. Ако нямате достъп до багажника или нямате пожарогасител, се отдалечете на безопасна дистанция.

Без значение дали вие сте участник в пътнотранспортното произшествие, или сте свидетел на такова, трябва да знаете как да процедирате, за да спасите себе си или този, който е пострадал. Следвайте гореспоменатите стъпки, не се колебайте да помогнете и действайте възможно най-бързо, защото това може да е от ключово значение за нечий човешки живот!

Call Now Button