ЕНА първа помощ
Тестове за пътуване в чужбина

Какви тестове са нужни за пътуване в чужбина

Всички тестове, както и повечето анти ковид мерките в България наскоро бяха значително намалени, но глобалната пандемия все още не е намерила своя край. Доказателство за това е продължаването на мерките за граничен контрол при влизане и излизане от различни държави, включително в Европа, които са предназначени да ограничат междунационалното разпространение на вируса, вследствие на което проблемът доби глобални мащаби.

Тестовете за ковид при напускане и преминаване през държавните граници са именно една от най-успешните превантивни мерки в борбата срещу COVID-19. Предстои ви пътуване в чужбина и искате да разберете дали ще е необходимо да се тествате? Тук ще намерите информация за настоящите мерки при влизане в някои от най-честите дестинации за българите.

Тестове, необходими за преминаване границата на чужда държава

Актуалната информация по конкретни държави за целия свят може да намерите на сайта на Министерството на външните работи на Р. България в раздела за услуги и пътувания.

Към момента в голяма част от европейските страни ограничителните мерки при влизане в държавите спрямо българските граждани или са премахнати или са облекчени значително.

Така например няма да ви се наложи да се тествате, ако ще пътувате за Словения, където също така отпаднаха и изискванията за представяне на сертификат при преминаване на границата, както и задължителната домашна карантина. Сходна е ситуацията във Великобритания, Дания, Молдова, Нидерландия, Румъния, Полша, Унгария, Чехия, Швейцария и др.

За Германия важи изискване за представяне на отрицателен PCR тест или антигенен тест, които да са направени не по-малко от 48 ч. преди пристигането в страна. Не могат да бъдат представени тестове за антитела.

За Испания, Белгия и Гърция важат изискванията за представяне на границата на документ, удостоверяващ негативен резултат от PCR до 72 ч. преди навлизането в страната или отрицателен антигенен – до 24 ч.

В Италия, Латвия, Украйна и Франция мерките изискват представянето на документ за отрицателен резултат от PCR, направен до 72 ч. преди влизане в страната или антигенен тест – не по-рано от 48 ч. от преминаване на границата.

В Португалия се признават доказателства за преминаване на скрининг тест за инфекция със SARS-CoV-2 с отрицателен резултат TAAN тест за усилване на нуклеинова киселина като RT-PCR, LAMP, CRISPR, TMA, NEAR, SDA и HDA. Тестът е необходимо да е направен до 72 ч. преди първата точка на пътуването.

Следва да имате предвид, че в повечето страни тест не се изисква при представяне на валиден зелен сертификат, съгласно законодателството на конкретната държава.

Налага ви се да направите някой от изброените тестове? Ние, в Частни линейки и спешна помощ Ena1111.bg провеждаме всички лабораторни изследвания и тестове за COVID, необходими за пътуване извън страната. Работим с бързи методи и техники на изследване, за да гарантираме безпрепятственото ви пътуване.

Тестове, необходими за влизане в България

При навлизане в страната, в случай, че не разполагате с цифров сертификат за ваксиниране или преболедуване, е необходимо да направите PCR тест до 72 ч. преди влизането или антигенен тест до 48 ч. преди влизането, който да е показал отрицателен резултат.

Мобилните лаборатории на Ena1111.bg са бърз и удобен начин за провеждане на необходимите тестове за COVID-19, може да се доверите на нас в най-напрегнатите и заетите ви дни, така че да спестите важно време в подготовката за пътуването.

Важни препоръки относно тестването при пътуване в чужбина

Важно е да се информирате предварително относно настоящия режим при навлизане в конкретната страна, за да може да си осигурите безпроблемно пътуване. Така ще елиминирате възможността от евентуално изчакване на резултатите от тестовете, доколкото това е възможно при една постоянно променяща се обстановка.

Добре е да направите проверката поне 2 дни преди пътуването, но не много по-рано, тъй като рестрикционните режими против ковид са особено динамични.

Друг важен аспект в подготовката ви за пътуване, който е необходимо да съобразите предварително са конкретните мерки в България при навлизане в страната от чужбина. Тъй като режимите често се различават, много пътуващи биват изненадани, че мерките за навлизане в националните им държави са по-строги, отколкото тези изисквани в чужбина.

На трето място е важно да се съобразите и с факта през колко и кои държави ще се наложи да преминете, за да достигнете до крайната си дестинация. Възможно е това също да ви обвърже с провеждане на конкретни ковид тестове. Важно е да съобразите и факта дали просто ще преминавате транзитно през страната или ще осъществите престой за определено време.

Съветваме ви винаги да преглеждате актуалната информация за влизане в чуждата държава относно българските граждани, тъй като е възможно мерките да се различават, в зависимост от гражданството и страната, в която сте пребивавали непосредствено преди пътуването.

Call Now Button