call us icon
rotate-icon
БЪДЕТЕ СИГУРНИ - ИЗСЛЕДВАЙТЕ СЕ ЗА COVID-19

ЛАБОРАТОРНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ЗА COVID-19

ТЕСТОВЕ – PCR, ЕЛАЙЗА САМО ПРИ НАС, БЪРЗИ ТЕСТОВЕ, КЛИА ТЕСТ.
ВСИЧКИ ВИДОВЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ – КРЪВ, УРИНА, ГЪРЛЕН И НОСЕН СЕКРЕТ

Ena1111.bg тестове covid-19
COVID-19
ИЗБЕРЕТЕ ВИД ТЕСТ

ВИДОВЕ ТЕСТОВЕ ЗА COVID19

PCR тестване

PCR ТЕСТ

Според преобладаващото мнение, PCR тестовете са единствените, които дават сигурен резултат за наличието на инфекция.

Бърз тест за covid-19

БЪРЗ ТЕСТ

Този вид тестове дават резултат в рамките на 30 минути, за разлика от останалите, при които се чака часове.

Елайза тест за covid-19

ЕЛАЙЗА ТЕСТ САМО ПРИ НАС

Така наречените тестове „Елайза“ биват два вида – IgA и IgG. И двата вида представляват имуноензимен метод, който дава 98% сигурен резултат за наличие на антитела.

klia тест за covid-19

Клиа (CLIA) тест

Дава информация за настояща инфекция, изградени антитела, за стара инфекция и преболедувал от COVID-19.

rotate-icon

Защо е важно да се тествате за COVID-19

COVID-19 се доказа като коварно заболяване и може би най-сложното нещо около него е фактът, че голяма част от хората дори не разбират, че са преносители на вируса, поради липсата на ясно изразени симптоми.

Ако все пак имате съмнение, че сте заразен, най-добрият вариант е да си направите тест за коронавирус – така ще се убедите дали сте заразоносител или не.

Тъй като живеем в деликатни времена и сложни условия, не всеки има възможността да отиде до лаборатория, за да се тества, особено ако има съмнения, че е болен от COVID-19 и не иска да излага на риск останалите хора.

Ето защо ние от ЕНА Първа Помощ, осъзнавайки своята отговорност пред обществото, предлагаме услуга за мобилно тестване за COVID-19.

Заедно с партньорите ни от Лаборатория Кандиларов ние осигуряваме мобилно вземане на проби на посочен от вас адрес, посредством нашите добре оборудвани линейки.

Пробите се закарват в лабораторията при всички изискуеми условия за съхранение, след което вие получавате реални резултати, в зависимост от вида тест, който сте избрали и предназначението, за което ви е нужно.

Подробно за видовете тестове

PCR тест - ползи и рискове
PCR Тест за covid-19

Според преобладаващото мнение, PCR тестовете са единствените, които дават сигурен резултат за наличието на инфекция.

По стандарт проби за този тест се взимат най-рано 2 дена след инфекцията, т.е. след първични симптоми или при съмнения за заразяване, след контакт със заразен, например.

Възможно е тестът да се направи по всяко време, но резултатът може да зависи и от други съпътстващи фактори.

Пробата включва вземане на носен и гърлен секрет. Тестът дава информация за прясна или настояща инфекция, за заболял, както и за заразоносител.

Имайте предвид, че PCR тестовете НЕ ДАВАТ информация за човек, който е преболедувал вируса, както и за наличие на антитела.

PCR тестът е препоръчван както от Националния оперативен щаб на Република България, така и от Световната здравна организация.

Бърз тест - при какви условия има смисъл
Бърз тест за covid-19

Очевидно името говори само за себе си – този вид тестове дават почти моментален резултат, за разлика от останалите, при които се чака часове.

Бързият тест за COVID-19 представлява бърз скринингов тест за откриване на антитела с видове IgG и IgM.

По стандарт пробата се взима най-рано след 10 дни при първи симптоми, но е възможно да се направи и преди това, като резултатът ще зависи от други съпътстващи фактори.

Пробата изисква взимане на венозна кръв. Тестът дава резултати за изградени антитела, както и за преминала или активна инфекция. Положителна проба от бързия тест се препоръчва да бъде последвана от PCR тест.

Елайза тест - какви са видовете и предимствата
Елайза тест за covid-19

Така наречените тестове „Елайза“ биват два вида – IgA и IgG. IgA представлява имуноензимен метод, който дава 98% сигурен резултат за наличие на антитела.

По стандарт проба се взима най-рано 14 дни след инфекция, т.е. след първите симптоми или при съмнение за наличие на инфекция, но е възможно да се направи по всяко време, като резултатите ще зависят от други съпътстващи фактори.

За пробата се взима венозна кръв. IgA тестът дава информация за прясна/настояща инфекция, изградени антитела и за това дали сте потенциален заразоносител. При положителна проба на този Елайза тест се препоръчва извършване и на PCR тест.

IgG, подобно на другия вид Елайза тест, също е имуноензимен метод, даващ 98% сигурен резултат за наличие на антитела. По стандарт проби се взимат най-рано 14 дни след инфекция, т.е. след първи симптоми или при съмнение за наличие на инфекция.

Отново, пробата включва взимане на венозна кръв. Тестът дава информация за вече изградени антитела, за стара инфекция, както и за преболедувал човек. Ако пробата е положителна се препоръчва извършване на PCR тест.

Клиа (CLIA) тест
Клиа (CLIA) тест за covid-19

Хемилуминисцентен метод, даващ 98% сигурен резултат за антитела. Прави се при симптоми или при съмнение за заболяване, но е възможно да се направи по всяко време. Взима се венозна кръв. Дава информация за настояща инфекция, изградени антитела, за стара инфекция и преболедувал. При положителна проба се препоръчва PCR тест. Методът е по-надежден от Бърз тест и е почти толкова надежден колкото Елайза тест.

ENA1111.BG ТЕСТ ЗА COVID-19

ОБАДЕТЕ СЕ СЕГА И ЗАЯВЕТЕ ТЕСТ НА МЯСТО

Ако имате съмнения, че сте болни от COVID-19, не губете време. Направете си мобилен тест където и да се намирате - с помощта на ЕНА Първа Помощ и Лаборатория Кандиларов.

*1111 или 0882 001 110
COVID-19 симптоми

Какви са симптомите на COVID-19?

Ако имате дори един от тези симптоми е желателно да си направите тест!

Висока температура

COVID-19 не удря с толкова висока температура, както например прави грипът. Все пак, при телесна температура над 38 градуса имате сериозна причина да се съмнявате за наличие на коронавирус.

Суха кашлица

Тъй като COVID-19 атакува основно белите дробове, един от първите симптоми е наличието на кашлица. Тя е предимно суха, тъй като в този случай няма отделяне на секрет от белите дробове.

Чувство на умора

Основният „опонент“ на коронавируса е вашата имунна система. Тъй като тя е заета в борбата с COVID-19, вие може да се чувствате отпаднали и постоянно уморени.

Хрема

Хремата също може да е симптом на коронавирусна инфекция. Макар и един от по-рядко срещаните симптоми, не подценявайте хремата като признак на COVID-19.

Инкубационен период

Към настоящия момент официално установеният инкубационен период за COVID-19 е 2-14 дена. Вече се изразиха съмнения, че този период може да е по-дълъг и да достига до цели 27 дена, но все още няма достатъчно убедителни доказателства.

Задух

Огромна част от пациентите преболедували COVID-19 твърдят, че усещат силен задух и болка в гърдите. Дори изявени спортисти със силна имунна система твърдят, че са имали сериозни затруднения в дишането.

ПРЕВЕНЦИЯТА

Как да се предпазим от COVID-19?

Следвайте тези правила, за да се предпазите от COVID-19

Често миене на ръцете

Социална дистанция (поне 2.5 метра)

Избягвайте да пипате лицето си

Останете си вкъщи

Без ръкостискане

Винаги прикривайте лицето си, когато кихате

FAQ

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

ВИЖТЕ ЧЕСТО ЗАДАВАНИТЕ ВЪПРОСИ КЪМ НАС И НАШИЯТ ОТГОВОР

Как да избера тест

Изборът на тест се извършва на база комплекс от фактори. Част от тези фактори включват:

 • Наличие на симптоматика;
 • Неразположение;
 • Скорошно пътуване в чужбина;
 • Доказан контакт с носител на коронавирус.

Възможно е да се направят различни комбинации от тестове и това е препоръчително. Имате възможност да изберете някой от предоставените пакети.

Разбира се, най-сигурният пакет е №11, но тъй като цената му го прави недостъпен за повечето хора, за тях препоръчваме пакети №6 или №7, които са по-достъпни.

Ако някой от тестовете в тези пакети даде положителен резултат, тогава трябва да се направи и PCR тест.

Каква е точността на тестовете

Всички тестове са с висок процент на акуратност, но трябва да бъдат направени в точното време, което за съжаление никой не може да определи.

Причината е, че никой не може да знае в кой момент сте имали контакт със заразоносител и в кой момент сте се разболели.

В случая е важен и правилният избор на тест, тъй като може да не сте болен към момента на пробата, но да сте прекарали инфекция или да сте заразоносител.

Поради това препоръката ни е да изберете някой от пакетите №6 или №7, които биха ни дали по-ясна представа дали имате изградени антитела.

За кого са предназначени тестовете

Тестовете се препоръчват горещо за хора, които:

 • Имат симптоми или неразположение;
 • Са пътували в чужбина или са контактували с такива хора;
 • Са били в контакт със заразен или носител на вируса;
 • Работят и контактуват с много хора;
 • Работят в колектив;
 • Имат съмнение, че са прекарали заболяване с подобни на COVID-19 симптоми;
 • Имат чувство на безпокойство и това би ги успокоило.

Защо да си направя тест

Спокойствието и сигурността в днешно време са ключов елемент от нашето физическо и психическо здраве, а в условията на пандемията от коронавирус и социалната изолация, те стават още по-важни.

За да сме спокойни самите ние, за да сме спокойни за нашите близки и за околните, е желателно да си направим тест.

Но дори вече да се чувствате спокойни и коронавирусът да не ви притеснява, отново е препоръчително да се направи тест – вярвате или не, има сериозен шанс вие да сте носител на вируса, без да го знаете, затова защитете себе си, вашите близки и околните.

При какви симптоми да си направя тест

Има немалко симптоми, по които може да разберете дали сте болен от COVID-19. Най-важните от тях включват:

 • Кашлица (предимно суха);
 • Температура (над 38 градуса);
 • Втрисане;
 • Зачервено гърло;
 • Болки или драскане/дразнене в гърлото;
 • Болки в мускулите;
 • Болки в гърдите;
 • Задух или затруднено дишане;

Независимо дали са в комбинация или поотделно, всеки от тези симптоми може да е предвестник на коронавирусна инфекция.

Кога да си направя тест

Ако изпитвате дори един от характерните за COVID-19 симптоми, не бива да рискувате с мисълта, че това може да е просто „обикновена кашлица“ или „обикновена температура“.

Ако наскоро сте пътували в чужбина или сте контактували с хора, които са – направете си тест.

Ако сте били в контакт с хора, които впоследствие са били тествани положително за коронавирус – направете си тест.

Ако работата ви включва контакти с много хора или работа в колектив – направете си тест.

Дори за самото успокоение, че не сте носител на вируса или вече сте го прекарали, направата на тест би помогнала много.

Как ще разбера резултата

След взимане на пробата, най-късно до края на същия ден ще получите SMS на посочен от Вас телефон, който ще съдържа линк за проверка на резултатите, потребителско име и парола.

С тях ще можете по всяко едно време да проверите резултатите от тестовете си.

След колко време ще излезе резултатът

Очевидно, резултатите от бързите тестове идват най-скоро. Ако има възможност, резултати се показват в рамките на 30 минути след взимане на пробата, а в най-лошия случай това става в рамките на 1 пълен работен ден.

За всички останали тестове – резултатите излизат след 2 работни дена.

Изкарал ли съм коронавирусна инфекция

Това е въпрос, който немалко хора си задават, тъй като статистически по-голямата част от заразените прекарват инфекцията, без да разберат.

Ако имате съмнение, че вие или ваш близък е прекарал коронавирусна инфекция, Ви препоръчваме да направите някой от тестовете за антитела IgG.

Какво се случва, ако някой от тестовете даде положителен резултат

Ако пробата от PCR/Елайза/бърз тест е положителна, задължително се уведомява РЗИ. Ако пробата от тест, който не е PCR, е положителна, тогава задължително трябва да си направите и PCR тест за потвърждаване на налична коронавирусна инфекция.

Защо в линейка

Услугата, която предлагаме от ЕНА Първа Помощ, цели да не влизаме в домовете или работните места на нашите клиенти.

Линейките по принцип са предназначени за цялостна дезинфекция. След всеки пациент линейката се дезинфекцира напълно.

Обслужващите екипи са със защитни средства. Така ние гарантираме Вашата сигурност, както и тази на нашите екипи.

Какво да направя, ако искам да се тествам

В случай че желаете да се тествате, обадете се на посочените за тази цел телефони. Наш екип ще Ви даде ден и час, в който ще дойде на място, за да ви вземе проба.

ВСИЧКИ ЦЕНИ ЗА ИЗСЛЕДВАНИЯТА

В прикачения PDF документ и таблицата по-долу, може да се запознаете по-обстойно с пакетните изследвания, които предлагаме, какво включват те, както и крайната цена за вас. Ще откриете и подробна информация за всички видове изследвания, които се включват в тези пакети и от които може да се възползвате.

 

ТЕСТ

МАТЕ-РИАЛ

УСТАНОВЯВА

КОГА СЕ ПРАВИ

ОСОБЕНОСТ

ЦЕНА*

№ 1

PCR тест

носен и гърлен секрет

настояща инфекция и заразоносител

след инфекция, след симптоми или при съмнение

не отчита антитела

125 лв.

 

 

№ 2

№ 3

№ 4

Елайза (ELISA) тест

IgA

IgG

IgA и IgG

венозна кръв

IgA - настояща инфекция, изградени антитела и заразоносител

IgG - изградени антитела, стара инфекция и преболедувал

след инфекция, след симптоми или при съмнение

при положителна проба се препоръчва PCR

IgA - 48 лв.

IgG - 48 лв.

IgA и IgG – 78 лв.

 

 

21

 

Клиа (CLIA) тест

IgM и IgG

венозна кръв

IgM - настояща инфекция, изградени антитела и заразоносител

IgG - изградени антитела, стара инфекция и преболедувал

след инфекция, след симптоми или при съмнение

при положителна проба се препоръчва PCR

IgM и IgG 65 лв.

№ 5

Бърз тест - IgM и IgG

венозна кръв

изградени антитела, активна или преминала инфекция

след инфекция, след симптоми или при съмнение

при положителна проба се препоръчва PCR

27 лв.

№ 6

 

 

№7

ПКК, ДКК, СУЕ и CRP

 

ПКК, ДКК, CRP, Феритин, d-dimer, LDH

венозна кръв

ПКК и ДКК – понижение на броя на лимфоцитите, на брой общи левкоцити, на брой тромбоцити

СУЕ - увеличение на СУЕ

CRP и Феритин - силно увеличение на острофазовите белтъци (маркери за възпаление)

LDH, ASAT и CK - Увеличено ниво на някои ензими

d-dimer - увеличено ниво на d-dimer при тежки случаи (показател за засилено тромбообразуване)

ПКК, ДКК, СУЕ и CRP – 13 лв.

 

ПКК, ДКК, CRP, Феритин,

d-dimer, LDH

– 55 лв.

ПАКЕТИ - Различни комбинации от тестове в зависимост от състоянието, симптоматиката и редица други фактори, като например скорошно пътуване или контакт с болен.

№ 8

Бърз тест за COVID- 19 с ПКК, ДКК, СУЕ и CRP (№5 и №6)

35 лв. (40 лв.)

№ 9

Бърз тест за COVID- 19 с ПКК, ДКК, CRP, Феритин, d-dimer, LDH (№5 и №7)

69 лв. (82 лв.)

№ 22

Клиа (CLIA) тест - IgM и IgG с ПКК, ДКК, СУЕ и CRP (№4 и №6)

68 лв. (78 лв.)

№ 23

Клиа (CLIA) тест - IgM и IgG с ПКК, ДКК, CRP, Феритин, d-dimer, LDH (№4 и №7)

98 лв. (120 лв.)

№ 10

Елайза тест - IgA и IgG с ПКК, ДКК, СУЕ и CRP (№4 и №6)

88 лв. (109 лв.)

11

Елайза тест - IgA и IgG с ПКК, ДКК, CRP, Феритин, d-dimer, LDH (№4 и №7)

125 лв. (151 лв.)

12

PCR тест с ПКК, ДКК, СУЕ и CRP (№1 и №6)

130 лв. (138 лв.)

№ 13

PCR тест с ПКК, ДКК, CRP, Феритин, d-dimer, LDH (№1 и №7)

170 лв. (180 лв.)

№ 14

PCR тест, Елайза тест - IgA и IgG с ПКК, ДКК, СУЕ и CRP (№1, №4 и №6)

208 лв. (247 лв.)

№ 15

PCR тест, Елайза тест - IgA и IgG с ПКК, ДКК, CRP, Феритин, d-dimer, LDH (№1, №4 и №7)

248 лв. (289 лв.)

ПУЛОВЕ само за PCR тестове - Съгласно последните изследвания е възможно да се прави PCR тестване на пулове, с цел спестяване на средства. Пул означава тестване на не повече от 10 лица с един PCR тест. Ако даде положителен резултат, тогава повторно се тества всяко лице поотделно. Пуловете са препоръчителни за хора без симптоми, но контактуващи в много хора или работещи в екип, или семейства пътували в чужбина.

№ 16

 

№ 17

ПУЛ СЕМЕЙСТВО - до 10 човека

 

ПУЛ ФИРМА - разделено на пулове от до 10 човека

130 лв. плюс

2 лв. на лице за взимане на проба

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТАКСИ* - независимо от избраното изследване/тест се заплаща допълнителна такса

Допълнителна такса се заплаща за линейка с лаборант, които идват на място или са позиционирани на предварително обявените адреси. Цени за извън София може да получите на посочените телефони.

№ 18

Домашно посещение

независимо от броя на лицата или изследванията

само за частни клиенти

само за София

30 лв.

на посещение

№ 19

Такса посещение

независимо от броя на изследванията

само за корпоративни клиенти

само за София

24 лв.

на човек

№ 20

Такса стационар

независимо от броя на изследванията

само за стационарно позиционирана линейка на предварително обявен адрес

само за София

24 лв.

на човек

 

ЕНА Първа Помощ & Лаборатория Кандиларов

Защо да ни се доверите?

ЕНА Първа Помощ & Лаборатория Кандиларов

Партньорството между ЕНА Първа Помощ и Лаборатория Кандиларов е основана на общия стремеж за по-достъпно тестване за COVID-19 сред населението на страната.

Целта ни е да направим възможно най-достъпно, лесно и удобно за всеки гражданин да се тества за наличие на коронавирусна инфекция.

От наша страна ние осигуряваме логистиката и транспорта – проби могат да се вземат на място в дома, офиса или дори на улицата.

Нещо повече – при нас ще получите съвети от специалисти за това каква комбинация от изследвания е най-добре да направите.

В допълнение, нашите екипи са изцяло защитени, което освен спокойствие за нас, е спокойствие и за вас, че няма възможност да се заразите при посещение за вземане на проби.

Гарантираме, че нашите екипи са съставени от добре обучени специалисти и че вие ще се чувствате спокойни и обгрижени при вземането на пробите.

Ако имате каквито и да е съмнения за активно наличие на COVID-19 или за преминало такова, не губете повече време и се изследвайте – това е спокойствие, както за вас, така и за вашите близки и всички останали хора, с които контактувате.ЕНА Първа Помощ & Лаборатория Кандиларов
ВЪРНИ СЕ В ОСНОВНИЯ САЙТ