ЕНА първа помощ
респираторен вирус

Какво представлява бърз антигенен тест в комбинация с респираторен вирус

Какво представлява бърз антигенен тест в комбинация с респираторен вирус? Бързият антигенен тест, или както още го наричаме просто „бърз тест“, е удобен метод за бързо и надеждно диагностициране на различни вирусни инфекции, включително респираторни вируси, като грип и SARS-CoV-2 (който предизвиква COVID-19).

Този тест обикновено се извършва чрез вземане на проба от секрет от носните или гърловите лигавици и след това се анализира за наличие на антигени на конкретния вирус.

Респираторните вируси, на свой ред, са всички видове вируси, които причиняват инфекции на горните дихателни пътища. Те циркулират целогодишно, като имат малко по-изявена сезонност, показваща пикови стойности през есента и зимата.

Проблемът е, че повечето респираторни вируси в начален етап показват симптоматика, която е много близка с тази на грип и SARS-CoV-2, които обаче могат да са много по-опасни.

Каква е идеята зад комбинираните антигенни тестове с респираторен вирус

Идеята зад комбинираните антигенни тестове е това, че с един тест се изключват повече от един вид вирусни инфекции, включително грип и SARS-CoV-2, които, както знаем, често са основна цел на бързите антигенни тестове.

Тези тестове се използват за бързо откриване на активна инфекция със съответния вирус при индивида, който може да проявява симптоми на респираторни заболявания, което позволява човекът да се изолира и да се предприеме правилното лечение.

Какви са цените на антигенните тестове и на комбинираните тестове

Цените на антигенните тестова, в това число и на комбинираните, не са високи. Ако разгледаме нашите цени в ENA1111.bg, можем да видим, че цените са както следва:
Антигенен тест – 14 лв.;
● Антигенен комбиниран тест за грип (А и В) и COVID-19 – 22 лв.;
● Антигенен комбиниран тест за грип (А и В), респираторен вирус и COVID-19 – 35 лв.

Каква е процедурата по правене на бърз антигенен тест в комбинация с респираторен вирус

Процедурата за извършване на бърз антигенен тест обикновено включва следните стъпки:
● Вземане на проба: Със специален медицински тампон се взема натривка от носните или гърловите лигавици на пациента;
● Обработка на пробата: Пробата се обработва с химикали или реактиви, които са специфични за антигена на целевия вирус;
● Тестване: Обработеният образец се прилага на тестова лента или касета. Ако в образеца са присъствали антигени на вируса, тестът ще даде положителен резултат;
● Оценка на резултата: Резултатът обикновено се появява след няколко минути. Ако тестът е положителен, това указва, че индивидът има активна инфекция с съответния вирус.

Ползата от тестовете

Този вид тестове се използва широко в медицинската практика и се наричат „бързи„, защото резултатите се получават обикновено в рамките на няколко минути. Те се използват за скрининг и бързо определяне на заразени лица, като се насочват към допълнителни тестове и лечение, ако лекарят прецени, че това е необходимо.

Call Now Button