ЕНА първа помощ
Аптечка за първа помощ

Аптечка за първа помощ – цена и съдържание

Аптечка за първа помощ е задължително допълнение към всеки дом и автомобил. В нея се съдържат важни консумативи, които влизат в употреба при лечение на леки и средни наранявания. Аптечките са оборудвани с набор от пособия, които може да се използват и за оказване на първа помощ на пострадал преди пристигането на лекарските екипи.

Съдържанието на аптечките е организирано по определен начин, който позволява бързото и ефективно използване на консумативите при нужда.

Аптечките за първа помощ имат компактен дизайн и са направени от непромокаеми материали. Освен за бързи реакции при спешни случаи, аптечките за първа помощ могат да се използват и при приключения на открито, планински излети, както и в домашни условия.

Наличното съдържание варира в зависимост от вашите лични нужди. Когато закупувате аптечка може да изберете такава, която вече е снабдена със специфично съдържание. В последствие може да добавите определени медицински консумативи, които отговарят на нуждите ви.

И в двата случая трябва да подберете внимателно съдържанието на аптечката, с което да гарантирате, че тя може да се използва в различни ситуации. Всички видове аптечки, които можете да закупите, съдържат задължителни медикаменти, които отговарят на европейските стандарти.

Други консумативи, които са включени в съдържанието най-често са стерилни превръзки, самозалепващи се пластири, антисептични разтвори и дезинфектанти, термометър, режещи инструменти, триъгълна кърпа и мазила срещу ухапвания.

Съдържание на аптечката в личния автомобил

Аптечката за първа помощ е един от задължителните артикули, който трябва да има във всеки автомобил. Редом със светлоотразителната жилетка, триъгълника и пожарогасителя, липсата на аптечка също може да се накаже с глоба.

Според БЧК консумативите в аптечката трябва да са 11 на брой, а някои видове съдържат и 15 артикула за прилагането на първа помощ.

В аптечката за автомобил задължително трябва да се съдържа бинт, лепенки, памук, лента за кръвоспиране (турникет), триъгълна кърпа, стерилни ръкавици, дезинфектант, ножица с тъпи ъгли, уред за обдишване и безопасни игли.

Някои от тези консумативи трябва да бъдат подменяни периодично или след използване като например уреда за обдишване.

Присъствието на аптечка за първа помощ в автомобила е изключително важно, тъй като дава възможност за оказване на помощ на пострадал на пътя преди пристигането на линейка. Тръгвайки на път трябва да сте подготвени за всякакви непредсказуеми събития.

Особено когато пътувате с деца трябва да се уверите, че имат налични медикаменти, лепенки и препарати против ухапвания от насекоми.

Домашната аптечка може да съдържа повече неща в сравнение с тази, която държим в колата. Най-често там е мястото, в което се съдържат всички лекарства и медикаменти, които са нужни на членовете от семейството. Съветваме ви периодично да проверявате годността на консумативите във вашата аптечка за първа помощ и да подменяте тези с изтекъл срок на годност.

От какво зависи цената на аптечка за първа помощ

Цената на аптечка за първа помощ може да варира в зависимост от няколко фактора. Най-важните критерии включват съдържанието на аптечката, нейната цел, големината и качеството на консумативите.

Както вече стана ясно според предназначението аптечката може да е такава, която се използва в личен автомобил или домашна. Също така има специализирани аптечки за походи в планината. Тяхната цена е по-висока, защото там се съдържат допълнително консумативи.

Според размера и дизайна може да избирате между по-малки или по-големи аптечки. Това също може да повлияе върху цената. Най-често аптечките не се различават много по дизайн и са изработени от непромокаеми материали, което ги прави по-устойчиви за използване дълго време.

Качеството на артикулите, които се съдържат в аптечката и техните производители също могат да бъдат ключов фактор за определяне на цената на аптечката.

Съветваме ви да не пестите средства при покупката на аптечка, тъй като това е много важен артикул, чието съдържание може да използвате при прилагането на първа помощ при инциденти.

Call Now Button