fbpx
ЕНА първа помощ
първа помощ в планината

Първа помощ в планината – готови ли сте

Готови ли сте за оказване на първа помощ в планината? Ние сме народ, който се гордее с природното си богатство и обича да открива неговата прелест със собствените си очи. Това прави планинският туризъм любимо занимание на много хора. Дори и на пръв погледа да изглежда лесно и забавно, ходенето в планината крие и някои рискове.

Неравният терен, насекомите, променливото време и неправилната подготовка могат да доведат до наличието на опасни здравословни състояния и травми. За да избегнем фаталния края от такива събития е важно да сме максимално подготвени запознати с прилагането на първа помощ в планината.

Следва да разгледаме някои от най-често срещаните опасности и състояние, при които се налага оказването на първа помощ. Наред с навяхванията и охлузванията, при които се налага първа помощ има и други специфични събития, които могат да се случат в планината. Те изискват специални действия при оказване на първа помощ, затова е важно всеки алпинист и любител на планината да се запознае с тях.

Прилагане на първа помощ при ужилване от пчели или оси

Ужилванията са неприятни събития, които крият голяма опасност за хората, които са алергични към отровата на пчелите и осите. При тях се наблюдава по-засилена реакция на тялото след ужилване, което може да доведе до опасност за живота им.

Мястото на ужилването също е от значение при определянето на сериозността не състоянието на човек. Ако пчела или оса ви ужили в областта на устната кухина – езика, гърлото, небцето или бузите трябва незабавно да вземете мерки, защото силният отток може да доведе до затруднение с дишането.

Първата стъпка при оказване на първа помощ в случаи на ужилване е изваждане на жилото и измиването на засегнатото място със студена вода. Ако имате сода за хляб може да приложите компрес от спирт, риванол и сода за хляб, върху който се поставя памук обилно напоен със студена вода.

При продължителна болка и отток е препоръчително да се вземат противоалергични медикаменти.

Оказване на спешна помощ при ухапване от змия

Българските планини понякога крият неприятни изненади в лицето на някои отровни видове змии. Това са усойницата и някои видове пепелянка, чието ухапване може да причини отток, болка и инфекция.

Важно е да знаете какво НЕ трябва да се прави при ухапване от отровна змия. В такива случаи не трябва да пристягате тъканта над мястото на ухапването, защото това ще предизвика нежелана реакция и отток.

Не трябва да разрязвате тъканта или да се опитвате те изсмуквате отровата от раната, защото по този начин може да я вкарате направо в кръвоносната система.

За прилагане на първа помощ при ухапване от змия следвайте тези стъпки:

  • Свалете дрехите, които пристягат тъканта на засегнатото място;
  • Дезинфекцирайте мястото като го измиете със студена вода и сапун;
  • Допуска се поставянето на охлаждащи компреси;
  • До идване на бърза помощ пострадалото лице трябва да се наблюдава за реакции.

Първа помощ в планината при удар от мълния

Това е изключително сериозно събитие, което за съжаление много често завършва фатално. Ударът от мълния може да причини изгаряния по тялото, загуба на съзнание и спиране на дишането.

Най-важно е възстановяването на сърдечни ритъм чрез прилагането на сърдечен масаж успоредно с повеждане на изкуствено дишане. Пострадалият трябва възможно най-бързо да бъде транспортиран до болнично заведение.

Когато сте в планината и има гръмотевична буря не може да разчитате само на късмет. Важно е да сте информирани за начините, по които максимално да се предпазите от гръмотевичен удар. Като за начало избягвайте да предприемате планински разходки при опасност за бури.

Ако все пак попаднете в гръмотевична буря трябва веднага да потърсите място за подслон, което е далеч от била, самотно растящи дървета, стърчащи скали и метални инструкции. Също така трябва да се освободите от метални предмети, които носите като ножове, щеки или клинове, които могат да привлекат мълниите към вас.

Call Now Button