ЕНА първа помощ
първа помощ в планината

Първа помощ в планината – готови ли сте

Готови ли сте за оказване на първа помощ в планината? Ние сме народ, който се гордее с природното си богатство и обича да открива неговата прелест със собствените си очи. Това прави планинският туризъм любимо занимание на много хора. Дори и на пръв погледа да изглежда лесно и забавно, ходенето в планината крие и някои рискове.

Неравният терен, насекомите, променливото време и неправилната подготовка могат да доведат до наличието на опасни здравословни състояния и травми. За да избегнем фаталния края от такива събития е важно да сме максимално подготвени запознати с прилагането на първа помощ в планината.

Следва да разгледаме някои от най-често срещаните опасности и състояние, при които се налага оказването на първа помощ. Наред с навяхванията и охлузванията, при които се налага първа помощ има и други специфични събития, които могат да се случат в планината. Те изискват специални действия при оказване на първа помощ, затова е важно всеки алпинист и любител на планината да се запознае с тях.

Прилагане на първа помощ при ужилване от пчели или оси

Ужилванията са неприятни събития, които крият голяма опасност за хората, които са алергични към отровата на пчелите и осите. При тях се наблюдава по-засилена реакция на тялото след ужилване, което може да доведе до опасност за живота им.

Мястото на ужилването също е от значение при определянето на сериозността не състоянието на човек. Ако пчела или оса ви ужили в областта на устната кухина – езика, гърлото, небцето или бузите трябва незабавно да вземете мерки, защото силният отток може да доведе до затруднение с дишането.

Първата стъпка при оказване на първа помощ в случаи на ужилване е изваждане на жилото и измиването на засегнатото място със студена вода. Ако имате сода за хляб може да приложите компрес от спирт, риванол и сода за хляб, върху който се поставя памук обилно напоен със студена вода.

При продължителна болка и отток е препоръчително да се вземат противоалергични медикаменти.

Оказване на спешна помощ при ухапване от змия

Българските планини понякога крият неприятни изненади в лицето на някои отровни видове змии. Това са усойницата и някои видове пепелянка, чието ухапване може да причини отток, болка и инфекция.

Важно е да знаете какво НЕ трябва да се прави при ухапване от отровна змия. В такива случаи не трябва да пристягате тъканта над мястото на ухапването, защото това ще предизвика нежелана реакция и отток.

Не трябва да разрязвате тъканта или да се опитвате те изсмуквате отровата от раната, защото по този начин може да я вкарате направо в кръвоносната система.

За прилагане на първа помощ при ухапване от змия следвайте тези стъпки:

  • Свалете дрехите, които пристягат тъканта на засегнатото място;
  • Дезинфекцирайте мястото като го измиете със студена вода и сапун;
  • Допуска се поставянето на охлаждащи компреси;
  • До идване на бърза помощ пострадалото лице трябва да се наблюдава за реакции.

Първа помощ в планината при удар от мълния

Това е изключително сериозно събитие, което за съжаление много често завършва фатално. Ударът от мълния може да причини изгаряния по тялото, загуба на съзнание и спиране на дишането.

Най-важно е възстановяването на сърдечни ритъм чрез прилагането на сърдечен масаж успоредно с повеждане на изкуствено дишане. Пострадалият трябва възможно най-бързо да бъде транспортиран до болнично заведение.

Когато сте в планината и има гръмотевична буря не може да разчитате само на късмет. Важно е да сте информирани за начините, по които максимално да се предпазите от гръмотевичен удар. Като за начало избягвайте да предприемате планински разходки при опасност за бури.

Ако все пак попаднете в гръмотевична буря трябва веднага да потърсите място за подслон, което е далеч от била, самотно растящи дървета, стърчащи скали и метални инструкции. Също така трябва да се освободите от метални предмети, които носите като ножове, щеки или клинове, които могат да привлекат мълниите към вас.

Нуждаете се от услугите на частна линейка в София?
За връзка с Ena1111
Call Now Button