ЕНА първа помощ
Спешни случаи на плажа

Спешни случаи на плажа – на кого да разчитаме

Спешни случаи на плажа през лятото? Да. Лятото за много хора е най-вълнуващия и чакан сезон. Тогава е времето, в което всеки (в най-добрия случай) се оглежда за перфектните дати, в които да си вземе заслужената почивка и да се отдаде на мечтания релакс. Плажът е естествена част от лятната почивка. Когато се отправяме към него обаче, не бива да забравяме за опасностите, които крие това иначе така любимо място.

За съжаление са немалко случаите, в които се стига до опасни инциденти около и в морето. Затова е изключително важно да знаете как да реагирате в такава ситуация и да потърсите помощ на правилното място. В тази статия на Ena1111.bg обясняваме накратко какво трябва да е поведението ви при такива ситуации.

Как да се подготвим за спешни случаи на плажа

На първо място е добре да сме наясно с превантивните мерки, които можем да приложим за предотвратяване настъпването на инциденти във водата.

Когато не сте особено вещи в плуването, е важно да влизате във водата само с придружител. Не е необходимо той да ви съдейства по определен начин, достатъчно е просто да е наоколо, за да забележи ако възникне някакъв проблем. Дори и да сте опитни плувци, не сте застраховани от схващания, прилошаване и други подобни, които могат да причинят инцидент. Затова на първо място е важно винаги да сте внимателни.

Има много други превантивни съвети, с които е добре да се съобразяваме. Не ги пренебрегвайте!

В рамките на личната самоподготовка включваме и знанието към кого да се обърнем когато вече е налице спешен случай.

Към кого да се обърнем при спешен случай на плажа

Най-вероятно първата спешна ситуация, за която се сещате е удавяне. Има обаче още много други ситуации, в които може да се породи необходимост от ползването на чужда експертна медицинска помощ. Тук може да говорим още за прилошаване, слънчев удар и други характерни състояния, които могат да повишат опасността от инцидент на плажа.

В случай, че плажът на който се намирате разполага със спасителен екип, е най-добре да се обърнете към него. В някои държави спасителите оказват първа помощ дори не само при удавяне, но и при други характерни проблеми на плажа като вече споменатите. Екипът може да разполага с аптечка с медицински средства от първа необходимост, които да използва за бързо реагиране и овладяване на ситуацията още в първите ѝ минути.

Естествено, медицинската помощ, която може да ви бъде оказана от центровете за спешна медицинска помощ не може да бъде заменена с алтернативен източник. Затова е важно, след като е оказана първата неотложна помощ от присъстващите, ако ситуацията продължава да е неразрешена, да бъде оказано съдействие от компетентните държавни центрове.

При признаци на критично положение е важно първо да не се бавите с позвъняването на спешния телефон 112, защото времето тук е от жизненоважно значение.

За съжаление нерядко се оказва, че спешните медицински екипи са твърде малко, за да отговорят на натовареността на обслужваните региони.

Ena1111 – при неотложни ситуации на плажа

Може да разчитате на доболничната помощ, която специалистите на Ena1111.bg оказват при инциденти на плажа. Нашите екипи ще се погрижат за комфорта и безопасността на пострадалия при транспортирането му до лечебно заведение. Концесионерите на плажа могат винаги да разчитат на линейка, която е напълно изрядна, а екипите ни са в готовност да реагират бързо при нетърпящи отлагане случаи!

Call Now Button