ЕНА първа помощ
Хипократова клетва

Хипократова клетва – кой я полага и какво гласи

Вероятно всеки е чувал за Хипократова клетва. Тази клетва, създадена преди векове е най-популярният етичен кодекс на цялото лекарско съсловие. При завършването на образованието си я полагат бъдещите лекари, а тя е символ на дълга и отговорностите им.

Ние ще ви разкажем малко повече за историята на Хипократовата клетва, за това какво гласи и кой полага Хипократовата клетва. Този ритуал на всеки лекар се е превърнал във важен елемент изграждащ доверие и показващ, че лекарят е готов да поеме отговорностите си и да изпълнява задълженията си морално и съвестно. Независимо дали сте лекар или не е важно да го познавате, за да знаете в какво точно се кълнат вашите лекари и каква е моралната стойност на тази клетва.

Създаване и историческо развитие на Хипократовата клетва

Хипократовата клетва е създадена през 4 век пр. Хр., по времето на древногръцкия лечител Хипократ, който е смятан за автора на клетвата. Хипократ бил запознат с много методи на лечение в медицината и предал своите знания на учениците си.

Освен медицинските знания, той ги научил и на нещо много важно – това как да се отнасят към пациентите и медицината. Ясните му послания се превърнали в принципи и етични норми, които намираме в Хипократовата клетва.

Хипократовата клетва започва да се използва отново през Средновековието, през 1508 г. Тогава християнски учени я използвали в Университета във Витенберг по време на церемония. След това Хипократовата клетва бива преведена на различни европейски езици за да започне да се използва масово. През 1804 г. клетвата става част от церемонията, на която се дипломират лекарите на училището по медицина в Монпелие, Франция.

Световната медицинска асоциация дава на Хипократовата клетва съвременно звучене през 1948 г. Това осъвременяване води до появата на „Декларацията от Женева“, чиято същност носи отново посланията на Хипократ. До 1989 г. българските лекари полагат „Тържествено обещание на социалистическия лекар“, а полагането на Хипократовата клетва в България е записано в Закона за народното здраве от 1974 г. и в промените му от 1994 г.

Полагането на тази клетва е засегнато и в закона, в чл. 159, като задължителна, когато лекарите завършват образованието си. Финалът на законът е с част от Хипократовата летва „Аз всякога ще помня своя лекарски дълг и високата си отговорност пред народа и държавата. Тържествено, свободно и с чест полагам тази клетва и обещавам да ѝ бъда верен до края на живота си! В името на Бога, на моите уважавани учители и моя обичан народ – заклех се!“

Хипократова клетва – какво гласи и кой я полага

Хипократовата клетва е етичният кодекс на лекарите. Полага се от всички бъдещи лекари, без значение в каква област ще практикуват, при завършването на образованието им.

Тя е важен инструмент за това да се установят определени норми, поведение и ценности, които всяко медицинско лице трябва да спазва. Тази хилядолетна клетва създава образа на лекаря в очите на обществото, дава стандарти, които да се спазват и води до създаване на доверие в медицинските лица.

В оригинала си, Хипократовата клетва изказва почит към боговете, които помагат на медиците за да лекуват хората. Днес, въпреки че лекарите не се кълнат в елинските богове, клетвата има не по-малко значение. Познатата Хипократова клетва освен, че има голямо значение за всяко медицинско лице е важна и за пациентите.

Тя подсилва вярата в лекаря, показва, че той е морален и готов да спазва утвърдени принципи, да изпълнява задълженията си и да се грижи за здравето на пациентите и адекватното им лечение. Също така помага за запяването на висок стандарт в професионалните отношения и общуване с всеки един пациент.

Хипократовата клетва показва отговорност, ангажираност от страна на лекарите към пациентите. Лекарите обещават да спазват морални и етични норми и да се грижат за интересите на пациентите. А това е основата на връзката лекар-пациент и за изграждането на взаимно доверие и уважение.

Нуждаете се от услугите на частна линейка в София?
За връзка с Ena1111
Call Now Button