ЕНА първа помощ
Епилептичен пристъп и епилепсия

Кога да потърсим помощ при епилептичен пристъп

Епилептичен пристъп може да бъде непредсказуемо и плашещо явление, особено когато човек става свидетел на такова състояние за пръв път в живота си.

За да бъдете подготвени и да реагирате адекватно е важно да знаете кога трябва да се потърси незабавна медицинска помощ и как може да получите бърз достъп до адекватна помощ за гарантиране безопасността на лицето. В ситуация, в която времето е от съществено значение и не сте сигурни как да реагирате, позвъняването на частна линейка може да се окаже ключово решение за предоставянето на навременна професионална медицинска помощ.

Днешната ни публикация цели именно да даде важни напътствия за това как да реагирате при епилептичен припадък, така че да успеете да помогнете адекватно на пострадалото лице.

Какво представлява епилептичен пристъп

Епилептичните припадъци се причиняват от необичайна електрическа активност в мозъка, която може да доведе до различни физически и психически симптоми. Пристъпът може да варира по интензивност и продължителност, но има характерни признаци, които може да разпознаете, за да осигурите подходяща помощ.

Самият епилептичен пристъп може да включва някои от следните обичайни признаци:

 • Внезапна загуба на съзнание;
 • Конвулсии или резки движения на тялото;
 • Стягане на тялото;
 • Лигавене или пяна по устата;
 • Объркване и дезориентация след припадъка.

При някои пациенти се наблюдават предпристъпни признаци, които могат да дадат индикация на епилептика, че е възможно да последва припадък.

Така например пристъпът може да се предхожда от т. нар. „аура“ – състояние с характерни субективни възприятия у болния, които обикновено не са забележими за околния свят. То може да бъде в момент на секунди или да достигне дори до минута. При настъпването му пациентът може да започне да чува звуци, да изпита визуални стимули, усещане за безпокойство или ефект „дежа вю“, според участъка от мозъчната кора, който се засяга.

Някои хора с епилепсия може да изпитват промени в настроението, раздразнителност или тревожност в деня, водещ до припадък. Умората и отпадналостта също са нерядък признак. Усещане за изтръпване, проблеми с концентрацията и замъглеността на мислите, както и главоболие могат също да бъдат предхождащ признак.

Кога да потърсите незабавна помощ при епилептични пристъпи

Няколко са ключовите моменти, за които е важно да следите.

 • Продължителност на пристъпа;

Когато станете свидетел на епилептичен пристъп е важно да се ориентирате колко време продължава той. Ако той не е прекъснал за повече от 5 минути, това може да означава, че е необходима специализирана медицинска помощ и то веднага. В това състояние припадъкът да се превърне в потенциално застрашаващ живота.

 • Множество гърчове;

Ако припадналото лице продължава да получава последователни гърчове, без да успее да възвърне нормалното си състояние между тях, това може да е признак за сериозен медицински проблем и да изисква обаждане по спешност. Имайте предвид, че всеки пристъпен епизод, който се наслагва в поредицата, натоварва тялото допълнително и може да доведе до тежки последици за лицето.

 • Нараняване по време на припадъка;

В случай, че падането или самият пристъп е довел до нараняване, особено ако има кървене, е изключително важно незабавно да се потърси професионална медицинска помощ. Нараняванията може да варират от леки порязвания и натъртвания до по-тежки наранявания на главата, които трябва да бъдат оценени и да се вземат необходимите мерки.

 • Пристъп във вода

Припадъците във всякакви водни басейни, дори и във вана, може да бъдат особено опасни. Незабавно извадете човека от водата и потърсете медицинска помощ, дори и пристъпът да е спрял.

 • Получаване на припадък за пръв път

Ако за пръв път ваш близък получава гърч, трябва да потърсите лекарска помощ и да окажете първа долекарска помощ. Необходимо е да се установи произхода на припадъка и да се направи оценка на състоянието на лицето, както и да се осигури подходяща по-нататъшна грижа.

 • Продължително объркване или безсъзнание

След приключване на епилептичен пристъп е нормално лицето да е дезориентирано и объркано. Ако обаче то не реагира нормално продължително време и това състояние продължава дълго, трябва да се потърси експертна грижа.

Нуждаете се от услугите на частна линейка в София?
За връзка с Ena1111
Call Now Button