ЕНА първа помощ
Припадък и видове припадъци

Възможни причини за припадък и как да постъпим

Един припадък може да ни изненада по всяко време и понякога се случват без наличието на ясна причина. Припадъкът е медицинско състояние, при което настъпва внезапна загуба на съзнание.

Дори и да изглежда, че няма причина за припадъка, това не е точно така. Основно това състояние се дължи на временно намаляване на количеството кислород, което достига до мозъка. От друга страна може да има много причини, поради които в определен момент към мозъка на достига достатъчно количество кислород.

Припадъците сами по себе си се смятат за индикация за наличието на по-сериозен здравословен проблем. Не е задължително всеки един припадък да е признак за сериозно здравословно неразположение, но е препоръчително дори ако загубата на съзнание е единичен случай да посетите вашия личен лекар.

За да сме максимално полезни следва да разгледаме няколко състояния, които може да се най-честите причини за припадък и симптомите на това състояние.

Какво са случа с тялото при припадък – защо губим съзнание

Припадъкът се възприема като сигнална реакция на организма, с която той казва „нещо не е наред“. Това медицинско състояние настъпва в следствие от намаляване на притока на кръв към мозъка, което води до спадане на кислорода.

В резултат на това мозъка блокира и губи съзнание за кратко. Опасното в този момент е, че след загубата на съзнание отслабва и опорно-двигателната система и човек пада, което може да доведе до сериозни наранявания.

Има някои сигнали, които тялото ни дава, за да предупреди, че може да настъпи загуба на съзнание. Най-честите симптоми за настъпващ припадък са световъртеж, изпотяване, пребледняване, подкосяване на краката, в някои случаи гадене, шум в ушите и треперене.

Кои са основните причини за припадъците

Припадъка може да бъде предизвикан от много неща, които намаляват притока на кислород към мозъка. Това може да са външни фактори от заобикалящата ни среда или състояния на организма, които блокират преноса на кръв към мозъка.

Недостатъчния кислород може да бъде в резултат на липсата на свеж въздух в помещението, в което се намирате, което в външен фактор или наличието на проблеми с белите дробове или кръвообращението, което е фактор свързан със здравословното състояние.

Нека разгледаме основните причини за припадъците разделени в няколко групи:

  • Външни фактори

Застоял или недостъпен въздух в помещението, летни горещини, отравяне в въглероден оксид (CO) са някои от най-честите външни фактори, които са причина за краткосрочна загуба на съзнание.

  • Продължително стоене на крака в изправена позиция

Ако прекарате часове в изправена позиция без да сядате, то кръвта слиза надолу в крайниците, което намалява притока на кислород към мозъка.

  • Ниско кръвно налягане

При ниско кръвно налягане не се осигуряват достатъчно хранителни вещества към всички системи в тялото, което води да отпадналост, сънливост и опасност от загуба на съзнание.

  • Емоционални състояния

В ситуации, които изпитвате силни емоции, шок или страх се нарушава балансът на процесите в организма. Това може да доведе до припадък породен от силната емоционална реакция, с която организма не може да се справи.

  • Болести

Някои припадъци се дължат на здравословни състояния и заболявания на нервната система. Най-често срещания вид припадъци с такъв характер са епилептичните припадъци.

Как да постъпите при припадък

Ако се окажете в близост до човек, който губи съзнание трябва да знаете как може да му помогнете. От изключителна важност е да се постараете да избегнете наранявания, затова се опитайте да хванете припадащия преди той да се е ударил в земята или други предмети. Ако имате възможност го сложете плавно да легне и му осигурете мека подложка под главата.

Следете за състоянието на припадналия и ако той не се върне в съзнание до няколко минути веднага извикайте медицинска помощ. Останете с пострадалия докато пристигне линейката. Ако същевременно той се върне в съзнание се опитайте да го успокоите максимално.

Нуждаете се от услугите на частна линейка в София?
За връзка с Ena1111
Call Now Button