ЕНА първа помощ
Първа помощ при счупвания

Стъпки за прилагане на първа помощ при счупвания

Счупвания на кости са едни от най-неприятните наранявания. Те са много често срещани, особено при децата и подрастващите, на които костите все още не са толкова здрави. Най-често подобни травми се причиняват при спортни наранявания, сбивания или катастрофи.

Фрактурите на костите не са животозастрашаващи, но се нуждаят от незабавна медицинска грижа. Налични са открити и закрити счупвания и всяко от тях изисква определени стъпки при прилагане на първа помощ.

При закритите счупвания травмата остава скрита под кожата. При откритите счупвания има белези и увреждания по целостта на кожата, а счупената кост има контакт с външната среда.

Какви са симптомите за наличието на счупвания

Тъй като закритите травми не се виждат трябва да знаем какви са симптомите, за да ги разпознаем. Ето, които са най-често срещаните симптоми при фрактура на костите:

 • Силна болка в наранената област, която се усилва при движение;
 • Изтръпване на увредената област;
 • Посиняване на областта;
 • Подуване или друга видима деформация;
 • Стърчаща кост (открито счупване);
 • Силно кървене на мястото на травмата (открито счупване);

Как да приложите първа помощ при счупвания

Ако се наложи да приложите първа помощ при счупване е важно да останете адекватни и да следвате няколко стъпки:

 • Спиране на кървенето

Както вече споменахме, при откритите счупвания има кървене. Ако прилагате първа помощ на човек, който е получил такова счупване първата стъпка е да спрете кървенето. Може да го направите като повдигнете областта на нараняването и притиснете откритата рана със стерилна превръзка или чиста кърпа.

 • Обездвижване

Важно е да предотвратите каквито и да е движения на счупения крайник. Помолете пострадалия да остане неподвижен докато обездвижвате областта на травмата с помощта на шина. Тялото на пострадалия също може да се използва като шина, ако пострадалите крайници са ръцете. За целта завържете пострадалата ръка за тялото на човек с помощта на триъгълна превръзка. Важно е да обездвижите крайника в позицията на счупване без да се опитвате да намествате костта.

 • Охладете засегнатата област

Увийте няколко кубчета лед в кърпа или плат и поставете студения компрес върху засегнатата област за около 10 минути.

 • Успокойте пострадалия

Говорете с пострадалия човек и му обяснявайте какво следва да направите. Това ще му помогне да се успокои и да ви се довери. Ако имате одеяло под ръка завийте човека и го насърчете да се отпусне и почине.

Какво да правите при специфични травми

В повечето случаи как да приложите първа помощ зависи от мястото на счупването. Областта на повечето травми е важен фактор за това какви действия да предприемете. Следвайте посочените стъпки в предишния абзац и тези съветите за прилагане на първа помощ според областта на нараняване:

 • Предмишница

Първо обездвижете мястото с шина, а след това поставете ръката в триъгълна превръзка и я завържете към тялото.

 • Бедра и таз

Преместете пострадалия на носилка или друга плоска повърхност. Използвайте колани или плат, за да завържете крайниците на пострадалия. Това няма да му позволи да се движи докато дойде линейката.

Как се обездвижва счупен крайник

Няколко пъти споменахме колко е важно счупения крайник да бъде обездвижен с помощта на шина. За успеете да помогнете максимално на пострадалия трябва да следвате няколко важни стъпки при обездвижването.

За шина може да използвате дъска или друг дълъг и твърд предмет, който ще ограничи движенията на крайника. Между шината и крайника се поставя омекотяващ материал. При завързването стегнете до толкова връзката да е стабилна, но достатъчно отпусната за да не спира кръвообращението в крайника.

Обездвижването трябва да обхваща една става над счупването и всички стави под областта на травмата. Ако нямате шина под ръка може да прикрепите счупена ръка към гръдния кош или счупен крак към здрав.

Наместването на фрактури без да имате медицински познания за това е напълно забранено. С прилагането на стъпките за първа помощ при счупвания вие ще успеете да намалите размерите на травмата докато пристигнат медицинските лица или частна линейка София.

Нуждаете се от услугите на частна линейка в София?
За връзка с Ena1111
Call Now Button