ЕНА първа помощ
Първа помощ при задавяне на бебе

Първа помощ при задавяне на бебе

Първа помощ при задавяне на бебе – кога се налага и как се прави? Когато става дума за бебета, риска от задавяне е реален, а ако детето ви изпадне в такава ситуация е важно да запазите спокойствие и да действате хладнокръвно. Бърза и точна реакция в този критичен за бебето момент е от огромна важност при оказване на първа помощ.

Бебето може да се задави по ред причини, може да е в резултат на поглъщане на играчка или малка частица от предмет или да се случи при преглъщане. Важно е да знаете симптоматиката при задавянето и да можете да реагирате навреме.

Какви са симптомите на задавяне на бебето

Важно е родителите и хората, които полагат грижи за бебето да разпознават правилно симптомите на задавяне. Този критичен момент обикновено лесно се разпознава, но въпреки всичко, ако не сте сигурни дали детето ви се е задавило, има универсални симптоми, за които да следите в такива случаи.

Част от симптомите на задавяне на бебе са:

  • Кашляне. Ако детето кашля дълго и продължително, нещо може да блокира частично дихателните му пътища. Това задавяне е по-безопасно, защото е възможно детето да се изкашля чуждото тяло само.
  • Неспособност за дишане. Ако бебето показва признаци на затруднено дишане, които се влошат, то незабавно започне действия по първа помощ при задавяне.
  • Промяна в цвета на кожата и широко отворена уста. Ако кожата пребледнее, устата е широко отворена и се отделя слюнка обилно, означава че на детето не му достига достатъчно кислород.
  • Беззвучно или силно и трудно дишане. Бебето се опитва да диша без никакъв звук или прави видими усилия при вдишване.
  • Неспособност за плач. Бебето се опитва да плаче и издава звуци, но не успява.

Това са само малка част от признаците на задавяне, при които незабавно трябва да помогнете да детето си по най-бързия начин.

Първа помощ при задавяне на бебе – какви действия да предприемете

В случай на задавяне на бебе, вашата навременна, бърза и ефективна реакция е ключова за развитието на ситуацията. Ситуацията е страшна за всеки родител и човек, около бебето, но е обратима, ако приложите правилно първа помощ. Не се паникьосвайте, колкото и да е неизбежна паника в този случай, запазете максимално спокойствие, за да можете да предприемете правилните действия.

Като за начало, проверете устата на бебето за предмети, които могат да са причина за задавянето и внимателно ги извадете. Ако не откриете такива, бързо обърнете бебето по корем върху бедрата ви, като главата му трябва да е по-ниско от тялото. Направете пет остри и интензивни потупвания по гърба между плешките. След което повторно проверете за потенциални предмети в устата на бебето, освободили дихателните пътища след потупването.

Ако това няма ефект, започнете да прилагате натиск върху гръдния кош на бебето. Оставете бебето по гръб в скута ви и натиснете рязко и силно гръдния му кош, за да изкарате въздуха от белите дробове. Така ще разместите или ще успеете да премахнете причината за задушаването.

Започнете с изкуствено дишане. Ако бебето не диша и потупванията не сработват, започнете да правите на бебето изкуствено дишане. Запушете носа на бебето и духнете въздух в устата му, като правите по две къси издишвания след всяко вдъхване. Продължете процеса, докато бебето не започне да диша самостоятелно.

Незабавно се обадете на 112 за линейка. Добре е да го направите от момента, в който забележите задавяне, за да им дадете време. Така докато чакате да пристигнат, ще можете сами да оказвате първа помощ, ако тя се окаже недостатъчна медиците ще довършат започнатото. Независимо дали бебето е възобновило напълно дишането си, медицинската помощ е задължителна, лекарите ще  проверят общото състояние на бебето и ще ви успокоят след преживяния стрес.

Важно е да изпълнявате стъпките за първа помощ сигурно, последователно и решително, да запазите спокойствие и да се свържете с лекари, които да прегледат бебето ви възможно най-бързо.

Call Now Button