ЕНА първа помощ
бъбречна криза

Какво е бъбречна криза – съвети за първа помощ

Бъбречна криза е силно болезнено състояние, което започва от кръста, преминава през таза и слиза в пикочния мехур. Други симптоми на кризата са гадене, повръщане или вдигане на висока температура. Наблюдават се и симптоми по време на уриниране, като това най-често са парене, дискомфорт, затруднено уриниране, кръв в урината.

Една от най-често срещаните причина за бъбречна криза са камъните в бъбреците и по-скоро процеса по тяхното изхвърляне.

За това много хора, които имат камъни в бъбреците се притесняват от състоянието на бъбречната криза. За тях и техните близки е важно да знаят как да приложат първа долекарска помощ ако кризата започне.

Каква е причината за силните болки по време на бъбречна криза

Болката при бъбречна криза е много силна и често се сравнява с тази при раждане. Това състояние се появява, когато камък от бъбреците започва да се придвижва по хода на урината към уретера. Това внезапно попадане на камък от бъбрека в уретера е началото на бъбречната криза.

Придвижването на камъка по пикочните пътища води до невъзможност за уриниране. Това от своя страна е води до разтягане на бъбречната капсула, което е главната причина за силната болка.

Състоянието, което описахме е познато още с медицинския термин хидронефроза. За щастие, има лечение за запушването на бъбречната капсула и облекчаването на болките при бъбречни кризи.

Как да помогнем при бъбречна криза

Ако вие или ваш близък имате съмнения за настъпването на бъбречна криза трябва незабавно да извикате линейка или да се придвижите към най-близкото лечебно заведение.

Докато чакате медицинските екипи може да направите няколко неща, които да облекчат силната болка. Топлината е един от най-ефективните начини да намалите неприятните усещания. Подгответе вана с топла вода, където постепенно увеличавате температурата докато тя стигне 40 градуса. Във ваната може да добавите билки, които имат доказан болкоуспокояващ ефект. Това са лайка, липа, риган, градински чай или брезови клонки.

След топлата вана е препоръчително да си полежите известно време и да не се движите. Сменяйте страната, на която лежите през няколко минути.

Течностите са изключително важни, защото те пречистват бъбреците ви и помагат за по-бързото изхвърляне на песъчинките. Докато лежите може да изпиете чаша малинов чай, който също ще повлияе успокояващо на спазмите. За успеете да изхвърлите камъка е препоръчително да приемате между 2-3 литра вода на ден.

Бъбречната криза е състояние, което може да е много продължително. Много хора споделят, че изпитват симптомите на бъбречна криза от ден до седмица. Малко от тях обаче знаят, че изчезването на болката не означава край на проблема.

Докато не изхвърлите камъка чрез урината не можем да говорим за отстраняване на състоянието. За да сте сигурни, че кризата е спряла, защото камъкът вече не е във вашите пикочни пътища е най-добре да се консултирате с уролог или да потърсите домашно посещение на лекар.

Съвети за превенция от бъбречни кризи

Никой не е застрахован от проблеми с бъбреците, но ако следвате тези съвети, вероятността от бъбречна криза е много по-малка:

  • Приемайте достатъчно вода

Водата е най-добрия начин да пречистите организма си от натрупаните токсини в тялото. Приемайте вода от сигурни източници и при възможност я филтрирайте преди консумация.

  • Намалете солта, която приемате

Солта е основният източник на натрий, който се натрупва в организма. Натрия се събира в бъбреците, а големите количества се изхвърлят по-трудно от отделителната система.

  • Не отлагайте уринирането

Ако често стискате урината си това натоварва бъбреците и увеличава риска от образуване на камъни.

  • Консумация на алкохол и захар

Прекомерната консумация на газирани и алкохолни напитки натоварва бъбречната система и може да доведе до увреждания и кризи.

  • Натрупването на животински протеин

Прекомерната консумация на месо води до натрупването на животински протеин, което увеличава метаболния товар върху бъбреците. Това затруднява функционирането им и може да доведе до проблеми с отделителната система.

Нуждаете се от услугите на частна линейка в София?
За връзка с Ena1111
Call Now Button